Перейти до основного вмісту

Х Книжковий Арсенал для театралів

 
Найбільша книжкова подія року Х Книжковий арсенал відбудеться вже цього тижня з 23 по 27 червня. І поціновувачам театру буде чим поповнити свою бібліотеку, а також відвідати зустрічі, презентації та перферманси  за участі театрів, студій та улюблених акторів та режисерів. Тож ми склали для вас невеличкий театральний путівник Книжковим арсеналом.

Середа 23 червня

16:30 - 17:45 Вулична сцена

Організатори: Creative Women Publishing
Учасники: Плей-бек театр «Вільне місце», Ірина Галай, Юлія Федів, Оксана Шаварська.


16:30 - 17:15 Сфера

Організатори: БО «БФ «Україна ХХІ»

В обговоренні візьмуть участь продюсерка проєкту Олександра Саєнко, автор лібрето опери Сергій Жадан та Кирило Галушко. Дискусія торкнеться питань біографії Вільгельма Габсбурґа, історичного контексту початку ХХ ст., фактологічної точності в зображенні подій та характерів героїв в лібрето «Вишиваний. Король України».



Варто нагадати, що опера “Вишиваний. Король України” нині проходить період підготовки. Продюсерка проєкту Олександра Саєнко зібрала зіркову команду: лібрето до опери написав український письменник та музикант Сергій Жадан, авторкою опери є представниця нової генерації української композиторської школи Алла Загайкевич, а режисером постановки - Ростислав Держипільський. Опера є радикальним  експериментом для українського театру і залучає весь спектр засобів сучасної  музичної мови: симфонічний оркестр, хор, солістів та електроніку. Витвір одночасно має риси кінематографічності, драматичної та ліричної опери, а також нелінійний сюжет.

Докладніше про оперу в нашому  матеріалі: Опера в 2021: подих сучасності чи ода класиці | “Вишиваний. КорольУкраїни”

 

18:00 - 20:15 Кінозал

Кроссекторальний спецпроєкт «Книжка на екрані». Літературна програма

Учасники: Наталка Ворожбит, Стас Жирков, Тамара Трунова, Лариса Андрієвська


Кіно "Погані дороги", що стало режисерським дебютом драматургині Наталки Ворожбит і збирає заслужені похвали та нагороди, спочатку було літературним твором і саме його презентують виданням на Книжковому Арсеналі. П'єса "Погані дороги" складається з шести розділів (один із них — монолог) з елементами вербатіму. Всі розділи — про шлях, буквальний і метафоричний. Вся п'єса — про те, що несила дозволити собі слабкість... Як відомо, до фільму п’єса побачила українську сцену в постановці Тамари Трунової як проєкт на київській Сцені 6, а потім потрапила до репертуару Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. Згодом вистава отримала престижну театральну премію фестивалю «GRA». «Книжка на сцені» — видавничо-театральна серія подій, яка складалася з чотирьох перформативних читань у Києві та Львові упродовж серпня-вересня 2020 року у співпраці із Книжковим Арсеналом та Book Forum. Усі події були частиною проєкту книжкової серії «Особливі прикмети: 10 розмов про ідентичність» від Видавництва Анетти Антоненко, у межах якого перекладаються й видаються українською мовою твори класичної та сучасної європейської драматурґії. Керівниця проєкту – Лариса Андрієвська.

 

18:00 - 18:45 Сфера

Організатори: Видавничий дім "АДЕФ-Україна"
Учасники: Алла Істоміна, Олег Головко, Ольга Сумська

 

Четвер 24 червня

16:30 - 17:15 Кінозал

Організатори: Колаборація Ракета
Учасники: Ірина Шувалова, Світлана Поваляєва, Анна Малігон, Жора Євич, Ольга Гавриленко

 

П’ятниця 25 червня

18:00 - 18:45 Кінозал

Організатори: видавництво “Парасоля”
Учасники: Валерія Анчуткіна, Театр-студія «Одинадцять»


Субота 26 червня


14:30 - 15:15 Вулична сцена

Організатори: Український ПЕН, Центр громадянських свобод
Учасники: Наталя Сумська, Тарас Цимбалюк, Ольга Духніч, Римма Зюбіна, Тарас Тополя

 

Неділя 27 червня

 

15:00 - 15:45 Кафе Європа

Організатори: Видавництво “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”, Видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"
Учасники: Владислав Єрко, Юрій Андрухович, Іван Малкович

Зустрічайте «Короля Ліра» – заключну книгу трилогії вершинних творів Вільяма Шекспіра у яскравих перекладах Юрія АндруховичаЦе перший у третьому тисячолітті український переклад одного з вершинних творів Шекспіра. Їхня версія «Короля Ліра» — це щаслива нагода пережити геніальний твір по-новому, гостро відчути його вічну актуальність. Переконані, невдовзі цей текст опиниться не на одній українській театральній сцені.

А нашу розмову з письменником та перекладачем Юрієм Андруховичем про театр і, звісно, про «Короля Ліра» читайте в нашому нещодавньому інтерв’ю: ЮРІЙ АНДРУХОВИЧ: "Публіка до театру повинна ж йти на арт!"

 

15:45 - 16:00 онлайн-подія

Організатори: Кураторська команда Teenside
Учасники: Режисерка: Тамара Антропова. Актори: Костянтин Варібрус, Дмитро Когут, Максим Зіневич, Катерина Кабакова, Христина Желдак, Анна Дмитрук, Наталя Кієрєєва, Галина Поминальна, Анна Сімсон. Оператор: Павло Полійчук. Режисерка зйомки: Тетяна Полійчук

 

З докладною програмою Х Книжкового Арсеналу ви можете ознайомитись за посиланням: https://cutt.ly/8n2Ys62

Також нагадуємо, що вхід вільний для відвідування Х Книжкового Арсеналу для ветеранів АТО, людям з інвалідністю та дітям до 12 років. Квитки дають змогу увійти на Фестиваль у певний часовий проміжок окремого дня. з 9.00 до 10.00 – безкоштовний вхід для людей літнього віку (за наявності дійсного пенсійного посвідчення). Перебувати на Книжковому Арсеналі можна без обмеження часу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кабукі - японський традиційний театр

В Японії лише за чотирма театрами - бугаку, бунраку, кабукі і ногаку - закріпився статус «традиційних». У країні досі існують виконавські мистецтва, безвісти зниклі на азіатському континенті. Виниклі в свій час під прямим впливом ритуальної та ігрової культур Китаю, Кореї, Індії, Тибету, Персії (а в ідейному плані - шаманізму, синтоїзму, буддизму, конфуціанства, даосизму, індуїзму), ці виконавські мистецтва збереглися в Японії і донині. Фото актора з вистави театру Один з найвідоміших традиційних японських театрів - це театр кабукі. Початок жанру кабукі поклала Ідзумо-но Окуні 1603 року, коли стала виконувати ритуальні танці у висохлому руслі річки, а також на багатолюдних вулицях Кіото. Пізніше Окуні стала додавати до своїх танців світські й романтичні сцени під акомпанемент різних музичних інструментів. З ростом популярності Окуні стала виступати на сцені й зібрала свою трупу, що складалась тільки з жінок . Театр став відомим і виступав навіть перед імператором. Пі

Цитати Леся Курбаса

Початком мистецтва світу є театр. Створити те, чого немає в дійсності, кинути людям фантазію, ідеальне, неіснуюче, але прекрасне — тільки в цьому може бути різниця актора від гарно вишколеної мавпи. А для цього треба розбудити фантазію, виростити їй крила і навчитись літати. Митець той, хто у відчуванні творчому сильніший від існуючих категорій. Театр має бути таким, яким суспільство має бути завтра. Ви плачете на сцені, а публіка спокійно поглядає, а треба, щоб ви були спокійні, а публіка плакала! Мистецтво, особливо театр, мусить повернутися до своєї первісної форми — форми релігійного акту. Воно… в суті своїй — акт релігійний. Воно — могутній засіб перетворення грубого в тонке, підйому у вищі сфери, перетворення матерії. Тоді дійсно театр — храм, і мусить бути чистим і тихим, хоч і всякі молитви будуть у ньому. Коли ми принижуємо наші вимоги до того, що ми можемо в наших обставинах, то це не дасть ніякого прогресу. Політика залежить від державних мужів майже стіл

Українська класика в театрі

Постановки української класики в сучасному українському театрі вже давно переросли образ Мельпомени у віночку та вишиванці. Українська література в сучасному театрі – це філософський дискурс в національну свідомість, котрий вибудовує парадигму погляду на сучасне українське мистецтво. І саме з такими виставами без кліше ми познайомимо вас у цій статті, і ви забудете, що таке «укрліт» шкільного формату. Національний театр ім. І. Франка Традиційно саме в Національному театрі Франка можна знайти вистави за українською класикою на будь-який смак. Серед них є й такі, що заслуговують особливої уваги і відкриють для вас «укрліт» наново. «Morituri te salutant» Фото: офіційна сторінка театру Вистава за творами майстра української психологічної новели Василя Стефаника (1871 – 1936 рр.). Його твори, в основному трагічного напрямку, змальовують буденність сільського життя, ті драми, які відбуваються день при дні, навіть без усвідомлення героями значення і суті їх. Інсценіз